Till minne av Tommy Åhlin


Till minne av Tommy Åhlin

 

När jag söndag den 1 maj nåddes av beskedet att Tommy Åhlin plötsligt gått bort på lördagen gick mina tankar i första hand till sambo Karin, sonen Per-Håkan samt barnbarnen men även jag drabbades av tankar hur fort livet kan ta slut. Hedersmannen, den positive och obotlige optimisten, lagspelaren och av alla mycket omtyckte Tommy Åhlin var borta.

Min första kontakt med Tommy kom redan som barn på somrarna i Undrom och sommarjobb på Byggnads AB Lennart Eriksson. Redan då märkte jag att Tommy var en mycket framåt person. Efter att jag studerat färdigt år 1972 och började mitt arbete på Byggnads AB Lennart Eriksson kom vi åter i kontakt med varandra, Tommy som snickare och jag som chef. Tommy blev tidigt lagbas och det var ofta tuffa förhandlingar på var sin sida bordet mellan oss. Jag förstod då att Tommy var en riktig ledare. Tommy fick då avancera till platschef på stora byggprojekt i slutet på 70-talet och framåt. Bland projekt som han ansvarat för kan nämnas bostadsprojekt som kv Läraren ock kv Minerva i Kramfors, Äldreboende kv Kaptenen Kramfors, Simhallen i Härnösand, Gallerian Kristoffer i Kramfors samt Arena Dannero.

Tommy hade ingen teoretisk utbildning men var en praktiker ut i fingerspetsarna, han hade dessutom gått den bästa av alla skolor, livets hårda skola vilket visas av hans fantastiska insats som att leda stora projekt.

Uppväxt i en jordbrukarfamilj som hade hästar föll det sig naturligt att Tommy började med trav när Dannero blev verklighet 1958. Han tränade familjens hästar som amatör, skodde själv, körde lopp och vann även några lopp. Travet blev det stora intresset för Tommy och man kan väl konstatera att han blev en riktig travnörd då han var mycket intresserad av både spelet och sporten.

Fotboll var också ett stort intresse för Tommy. Undroms IF låg honom varmt om hjärtat. Han var även ordförande i föreningen ett antal år. Han lade ner oerhört mycket tid på föreningen och det var i samband med arbete på fotbollsplanen som dödsfallet inträffade.

Tommy hade även ett stort kulturellt intresse. Han deltog tidigt när kulturföreningen Botaton bildades och spelade med i den bejublade  föreställningen ” BANKEN ”. På senare år var han även engagerad i kyrkokören.

Tommy var en man som inte kunde vara sysslolös varför han efter pensionering tog på sig att vara projektledare för ett antal byggprojekt. Han tog även hand om sin familj på ett fantastiskt sätt.

Tommy var även sammankallande i valberedningen för Ådalens Travsällskap vilket han avslutade så sent som i torsdags med bravur, knappt två dygn innan han gick bort.

Det känns mycket tungt Tommy, vi som satt bredvid varandra i torsdags och samtalade. Jag kan inte fatta att Du är borta två dagar senare. Ett är emellertid säkert att minnet efter Dig är mycket ljust och vi är många som kommer att sakna Dig som alltid var glad, positiv och optimist. Du fixade allt.


Vila i frid Tommy!

 

Björn Eriksson
f.d. Ordförande Ådalens Travsällskap
f.d. VD Byggnads AB Lennart Eriksson

Publicerad fredag 6 maj 2022.